Saaristolaisleipä on klassikko, jota olen tehnyt jo vuosia kaikkiin juhliin, jouluihin ja muihin spessumpiin hetkiin. Reseptin olen nyysinyt Pastanjauhajilta. Sen verran olen tuunannut, että siirappina käytän ruokosokerisiirappia, jauhoja laitan ohjeessa mainitut 10dl ja yleensä teen vähän lituskampia (suupalankokoisiksi leikattavia) leipiä litran taikinasta kolme.
Viimeiset palat juhannuksen erästä nautiskeltiin tänään T:n graavaaman lohen kans.
Tässä siis Meidän tarjoiluehdotus.
Hapannaaman raparperipiirakka
2 dl vehnäjauhoja
1,5dl kaurahiutaleita
1/2 tl ruokasoodaa
1/2t tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1,5 dl sokeria (inkkarisokeri tai ruokosokeri on plussaa)
1,5 rkl vaniljasokeria
75 g luomuvoita
2 dl hapanmaitotuotetta (itse käytän mieluiten jugurttia tai piimää)
1 luomumuna
N. 300g raparperia
Päälle muruksi (nämä määrät eivät ole aivan tarkkoja, tee mutulla ja maista)
25 g luomuvoita
1/2dl sokeria
3/4 dl vehnäjauhoa
1/2 dl kaurahiutaleita
Siis sotke ensin kuivat aineet keskenään kulhoon. Sekoita toisessa astiassa piimä/jogurtti/joku muu kananmunaan ja lisää joukkoon sulatettu voi. Yhdistä seokset ja hämmennä tasaishetkoksi pehmeäksi taikinaksi. Kaada voideltuun pyöreään piirakka vuokaan.
Ripottele päälle reilusti pilkottuja raparperin paloja.
Tee muru nyppimällä jauhot ja sokeri voin joukkoon tasaiseksi murentuvaksi tahnaksi. Lisää tarpeen mukaan jotain ainesosaa.
Ripota muru raparperien päälle.
Paista uunin alaosassa 225 asteessa 25-35 min.
Nauti vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa. Parasta lämpimänä, toimii myös kylmänä.
Ja pellilliseen käytin tuplamäärän kaikkea. Paistoaikakin venyi silloin n. 45 minuuttiin, mutta riippuu varmasti myös uunista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Hei, kerroin jo meidän kuulumiset, nyt on sun vuoro.