tiistai 7. huhtikuuta 2015

Erämaassa

Ihanaa, loma! Pääsiäinen on mennyt siinä määrin auringon nousun ja laskun mukaan eläen, että tuntuu tosiaan lomalta. Tällä lomalla ei otettukaan ohjelmaan etelänmatkaa vaan suunnattiin vielä kauemmas kohti pohjoista, Käsivarren erämaahan vastaanottamaan pääsiäistä.

Ensin noudettiin Ylläksen sportiasta liukulumikengät viikonlopuksi vuokralle. Aika vängät vempeleet: vähän kuin sukset, vähän kuin lumikengät. Ei varsinaista vauhdin huumaa, mutta liikkuminen sujuu niin myötä- kuin vastamäkeenkin. Edellisen ja ainoan kerran aiemmin olin moisia testannut kuumeisena Kesänkitunturissa, joten hiukan täytyi totutella ennen kuin sai juonesta kiinni. Parhaimmillaan liukulumikengät olivat pehmeässä puuterissa koskemattomalla hangella. Yllätysyllätys - Mikäpä ei olisi?

liukulumikengät

Sää Kilpisjärvellä ei ollut aivan sellainen kuin odotettiin, mutta kieltämättä eksoottinen. Niin taivas ja maa kuin kaikki siinä välissä oli valkoista. Etäisyyksien arviointi oli paikoin mahdotonta, kun minkäänlaisia maamerkkejä ei näkynyt, vain hankea silmän kantamattomiin ja taivaanrannassa tunturien hahmot. Siellä täällä yksityiskohtina näkyi jäniksen jäljet, yksittäinen lumesta pilkistävä risu ja huikeimpana näkynä kaksi varmaan satapäistä porotokkaa tunturinkyljessä.

Erämaa

Häikäisee!
Jos klikkaat kuvaa suuremmaksi ja katsot tarkasti niin nuo pienet mustat kärpäsenkakat ovat poroja.


Aivan tietöntä erämaa ei ollut, vaan kelkat olivat jättäneet uran Kilpisjärveltä ja osan matkaa seurailimme sitä kohti Termisjärveä. Puhdas koskematon hanki kuitenkin houkutti oikomaan osan reitistä halki lumisen jänkhän. Maisemassa kontrastit olivat olemattomia ja kuvaaminen siksi vaikeaa. Termisjärven ylle kohoava Termisvaara oli kuitenkin komea, samoin kuin vastapäätä aukeava kuru. Autiotupa oli pieni ja näytti puoliksi kinoksiin uponneelta, mutta kelkkailijat olivat päiväkahvitauoillaan pitäneet sen lämpimänä. Kelpasi asettua taloksi.

Sininen hetki valkeudessa -Termisjärvi

Termisjärvi

T ja tunturit

Aamulla oli tarkoitus jatkaa matkaa kohti Saarijärveä ja palata sitä kautta Kilpisjärvelle, mutta sää oli toista mieltä. Tuisku piiskasi poikittain alhaalla järvelläkin ja Saarijärven suuntaan vaadittu tunturin ylitys olisi epäilemättä ollut hyytävä. Päädyimme siis palaamaan lähes samaa reittiä kuin olimme tulleetkin, navakka myötätuuli ja alamäki siivittivät kivasti menoa.

Pilvinen päivä

T ottaa etumatkaa

Vaikka Termisjärvi olikin vain noin viidentoista kilometrin taipaleen päässä E75-tiestä niin silti tuntui kuin olisi päässyt jonnekin aivan toisaalle. Villimpään luontoon kuin aiemmin.

 Saana

2 kommenttia:

  1. Kuvissa kaikki sinisen sävyt toinen toistaan kauniimpina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Kummallista, kuinka täydellinen valkeus näyttääkin aivan siniseltä.

      Poista

Hei, kerroin jo meidän kuulumiset, nyt on sun vuoro.